El Rei de la Màgia ens obre les portes

El Rei de la Màgia ens rep al número 11 de carrer Princesa. Es tracta de la botiga d’artices màgics més antiga de Barcelona. La va fundar, el 1881, Joaquim Partagàs i Jaquet. No obstant això, el 1878 ja havia obert El Rey de la Magia, al carrer Princesa 7, “primera botiga en tot l’Estat per a la venda de jocs de mans”.

Rosa Maria Llop ens obre les portes de la botiga, ens fa un recorregut i ens explica una història que té més de cent anys. De fet, la història de l’establiment, així com dels diferents amos que l’han regentada, és tan certa com curiosa:

Rosa Maria Llop i Navarro i Josep M. Martínez i Agustí són els propietaris actuals d’El Rei de la Màgia.
Bibidibarna

Partagàs (1848-1931) fou un pioner de la màgia moderna a Espanya, però també a Argentina. Va emigrar a aquest país amb el seu germà quan tenia vint anys i retornà a Barcelona convertit en un mag principiant, el 1875. Dos anys després, va realitzar la seva primera gira per Sud-Amèrica, convertit ja en “el Taumaturgo Catalán” o, més popularment, “El Rey de la Magia”. Més tard, obriria la seva primera botiga, al mateix carrer on va nàixer.

El 1894, Partagàs obre el Salón Màgico, un petit teatre (40 espectadors), a la Rambla del Centre. La seva activitat va inspirar-se en el teatre parisenc de Robert Houdin, el centre de l’il·lusionisme més prestigiós, regentat per George Méliès, pare del cinema.

Després de la mort de Partagàs -un dia dels Sant Innocents-, Carles Bucheli i Sbater (1903-1981) va adquirir la botiga. L’antic client i admirador va obtenir l‘ajut d’un soci capitalista, l’empresari Sr. Mateu Benejam. A la seva pròpia mort, Bucheli va deixar un local de gran renom que parà en mans de Josep M. Martínez i Agustí (Gavà, 1946).

Martínez, intèrpret i director de teatre, admirava el treball de Bucheli i ja de jove s’havia oferit a treballar a la botiga. Amb ell va exposar-se els fons museístic d’El Rei de la Màgia i, el 2002, es va posar en marxa l’Associació Cultural El Rei de la Màgia, amb l’ajuda de la vidua de Joan Brossa, gran amic de Martinez i de l’esperit d’aquest establiment. També es va inaugurar el Teatre-Museu d’El Rei de la Màgia. Després d’anys de tallers, espectacles, exposicions… aquesta branca de la ja reconeguda marca màgica més antiga de Barcelona va tancar el 25 de març de 2018.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s